Jeśli od jakiegoś czasu boli Cię brzuch, masz zgagę i trudności w oddawaniu stolca lub biegunki oraz fatalne samopoczucie, prawdopodobnie problem leży w zaburzonej mikroflorze jelit. Nie warto bagatelizować objawów, ponieważ mogą prowadzić do rozwoju groźnej choroby – nieswoistego zapalenia jelit (NZJ).

Przewlekłe nieswoiste zapalenie jelit to coraz częstsza diagnoza w krajach wysoko rozwiniętych Europy, Ameryki Północnej i w uprzemysłowionych państwach azjatyckich. Choroba ta wiąże się z “zachodnim stylem” życia – zwiększaniem ilości pracy, okupionej dużym stresem, jedzeniem przetworzonej żywności, zbyt krótkim snem, itd. W Polsce również przybywa chorych na tę dolegliwość, jednak brakuje dokładnych danych co do liczby zachorowań. Szacunkowo jest to ok. 50 000 osób, w tym 1/4 stanowią dzieci i młodzież do 18 r. ż.

Nieswoiste zapalenie jelit (NZJ) to przewlekła dolegliwość układu pokarmowego. NZJ jest trudna w diagnozie ze względu na niespecyficzne objawy, podobne do innych chorób układu pokarmowego. Wyróżnia się dwie odmiany NZJ:

  • wrzodziejące zapalenie jelit(WZJG) – stan zapalny w jelicie grubym, odczuwalne bóle po lewej stronie brzucha, może występować krew w stolcu, choroba przez dłuższy czas nie musi dawać objawów,
  • choroba Leśniowskiego – Crohna(Ch. L.C.) – stan zapalny w różnych odcinkach przewodu pokarmowego, ból brzucha po stronie prawej, rzadko krew w kale, pojawiają się ropnie i szczeliny w odbycie

Sygnałem choroby są zaburzenia w pracy mikroflorze jelit, czyli dysbioza. Jednym z objawów nieswoistego zapalenia jelit jest przewlekłe zmęczenie, które, według naukowców wiąże się ze stanem jelit.  Odkryto specyficzne markery zapalenia we krwi – czynniki stymulujące zapalenie – które pojawiają się przy NZJ. Okazało się, że ma to związek z nieszczelnym jelitem, przez które przenikają bakterie i pogarszają objawy.

Czym jest dysbioza?

Dysbioza to zaburzenia równowagi w jelitach, czyli ilości, składu i funkcjonowania mikroflory jelitowej. Naturalnie nasze jelita zasiedlają biliony mikroorganizmów, czyli około 2 kg pożądanych dla człowieka bakterii (głównie Lactobacillus).

Bakterie w błonie śluzowej jelita są wartościowe, ponieważ:

  • pomagają w procesie trawienia
  • ułatwiają powstawanie niezbędnych witamin
  • są tarczą obronną nabłonka jelit przed chorobotwórczymi substancjami
  • unieszkodliwiają toksyny
  • wspomagają działanie leków
  • usprawniają działanie układu immunologicznego na poziomie śluzówki jelit

W jelitach znajduje się aż 80% komórek układu odpornościowego. Gdy pojawia się jakiś czynnik z zewnątrz, działanie mikroflory jelit zostaje zachwiane, a to prowadzi do groźnych chorób.

Dlaczego dysbioza jest niebezpieczna?

Dysbiozę nazywa się “matką chorób” – wiele dolegliwości ma źródło właśnie w chorym jelicie.

Objawy dysbiozy jelitowej można poznać po:

  • bólach brzucha i wzdęciach
  • biegunkach lub zaparciach
  • zmianie konsystencji stolca (luźny, wodnisty lub ze śluzem, krwią, ropą)
  • nudnościach
  • wymiotach
  • utracie wagi
  • zahamowaniu wzrostu
  • braku apetytu
  • zgadze

Objawy są tak uciążliwe, że nie sposób ich zlekceważyć. Istotne jest to, że nieleczona dysbioza może przerodzić się w poważniejsze choroby:

  • infekcje i choroby układu pokarmowego: nieswoiste zapalenia jelit (wrzodziejące zapalenie jelitagrubego lub chorobę Leśniowskiego – Crohna), zespół jelita drażliwego, grzybice,
  • przewlekłe schorzenia wątroby, nerek, skóry oraz układu oddechowego,
  • zaburzenia układu immunologicznego (celiakia i inne nietolerancje pokarmowe, reumatoidalne zapalenie stawów, nawracające infekcje).

Przyczyny dysbiozy

Zakłócenia w mikroflorze bakteryjnej pojawiają się, gdy organizm jest osłabiony przyjmowaniem antybiotyków, które z jednej strony zabijają patogeny, ale z drugiej usuwają również większość pożądanych bakterii. Kolejna przyczyna dysbiozy to spożywanie niezdrowej żywności (jedzenie przetworzonych pokarmów, konserwantów, produktów zakwaszających oraz czerwonego mięsa). W produktach pełnych sztucznych barwników znajdują się toksyny i metale ciężkie, które fatalnie wpływają na śluzówkę jelit. Innymi przyczynami dysbiozy są brak ruchu, przewlekły stres, nadużywanie alkoholu i leków oraz branie narkotyków. Również w trakcie ciąży oraz poważnych chorób, odporność spada i mikroflora jelit może być naruszona.

Jak sobie radzić z dysbiozą?

Aby poradzić sobie z dysbiozą, przede wszystkim warto wprowadzić zdrowe nawyki (dieta, przyjmowanie probiotyków, zażywanie ruchu, ograniczenie stresu)

Kluczowe zasady zdrowej diety:

  • nawadnianie organizmu (najlepiej wodą mineralną)
  • unikanie warzyw wzdymających, np. (suche nasiona bobu, grochu, fasoli, soi, kalafior, brokuły, świeże ogórki, kapusta)
  • jedzenie dużej ilości gotowanych warzyw
  • ograniczenie potraw smażonych
  • unikanie cukru, który w procesie fermentacji może wzmagać biegunkę, a także uczucie wzdęcia, przelewania w jelitach
  • w przypadku ostrych biegunek wskazane jest jedzenie sucharków, chudego mięsa i ryb

Oprócz zdrowego żywienia, trzeba uzupełnić bakterie, które są niezbędne dla wszystkich procesów życiowych dokonujących się w jelitach. Bakterie Lactobacillus dostępne są w preparatach probiotycznych.

LACTORAL® IBD to preparat dla dzieci powyżej 3 r. ż. i dorosłych, zawierający 3 szczepy bakterii LactobacillusBifidobacterium. LACTORAL® można stosować w zaburzeniach mikroflory jelit, w trakcie i po kuracji antybiotykami oraz podczas ostrych biegunek. Zażywając regularnie LACTORAL® IBD, możemy złagodzić najczęstsze objawy dysbiozy: biegunkę, ból brzucha, a przede wszystkim wyrównać naszą naturalną florę bakteryjną i wydłużyć stan remisji.

Szczepy bakterii Lactobacillus oraz Bifidobacterium przywracają prawidłową mikroflorę jelit poprzez:

  • przyleganie szczepów bakterii do ścian jelita, gdzie rozmażają się i tworzą fizyczną barierę dla patogenów,
  • zwalczanie szkodliwych drobnoustrojów,
  • uszczelnianie ścianek jelit, co powoduje ograniczenie stanu zapalnego

Szczepy bakterii LactobacillusBifidobacterium są odporne na kwaśne pH – wędrując od jamy ustnej poprzez cały pasaż jelitowy, docierają do jelita grubego bez zmiany swoich wartościowych właściwości. Dzięki temu LACTORAL® IBD wzmacnia organizm i zwiększa jego odporność, sprawiając, że możemy cieszyć się normalnym funkcjonowaniem i zachowaniem długiego stanu remisji choroby. Środek został przebadany klinicznie na oddziałach gastroenterologii pod kątem osób chorych na nieswoiste zapalenie jelit.

Pozostałe sposoby radzenia dobie z dysbiozą, to regularne uprawianie sportu, dbanie o codzienny relaks i dystans wobec rzeczywistości. Jest to ważne, ponieważ uważa się, że zaburzenia dysbiozy mają swoje źródło również w psychice człowieka.

Zobacz również