O florze bakteryjnej zazwyczaj przypominamy sobie w momencie kuracji antybiotykami. Przyjmujemy probiotyki, aby ochronić jelita przed wyjałowieniem i wzmocnić organizm. Tymczasem jelita i wyściełająca je błona śluzowa spełniają o wiele więcej funkcji – są jednym z najważniejszych narządów w całym organizmie. To właśnie tam często mają swoje źródło najróżniejsze choroby. Dlaczego mikroflora jelit jest tak ważna?

Najważniejszą funkcją jelit jest wchłanianie i trawienie, a mikroflora jelitowa ma też znaczący wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego wpływa na odporność. Na stan jelit w dużym stopniu wpływa ilość pożądanych bakterii LactobacillusBifidobacterium.

Mikroflora jelitowa

Odbudowa i regeneracja flory bakteryjnej wiąże się z procesem przywracania do równowagi jelit, ale również całego organizmu. Mikroflora jelit to bakterie tlenowe i beztlenowe, które tworzą w układzie pokarmowym ekosystem. Bakterie te biorą udział w procesach metabolicznych i fermentują.

Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że mikroflora jelitowa znacząco wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. To właśnie m.in. prawidłowa flora bakteryjna i zachowanie pożądanych bakterii sprzyjają nie tylko trawieniu, ale i ogólnemu zdrowiu.

W jelitach mieści się prawie 2 kg korzystnych dla człowieka bakterii (m. in. Lactobacillus i Bifidobacterium).  Pod wpływem wielu różnych czynników, flora bakteryjna jelit stopniowo się zmienia. Mogą na nią wpływać np. wiek, pożywienie, zaburzenia mikroflory jelit (dysbiozy).

Prawidłowa flora bakteryjna jelit

We florze bakteryjnej jelita bytują setki różnych szczepów bakterii, najbardziej pożądane są LactobacillusBifidobacterium. Mikroflora zaczyna się rozwijać tuż po narodzinach dziecka. Funkcją mikroflory w jelicie grubym jest fermentacja błonnika pokarmowego, czyli części pokarmu niestrawionej w jelicie cienkim. W efekcie procesów fermentacyjnych z niestrawionych części pokarmu powstają m.in. cząsteczki kwasu mlekowego.

Właściwa mikroflora jelitowa chroni przed napływem niepożądanych drobnoustrojów, tworzy warunki, które nie pozwalają przetrwać patogenom (np. niskie pH) oraz stymuluje wyspecjalizowane komórki odpornościowe. Komórki nabłonka jelit tworzą barierę ochronną dla szkodliwych drobnoustrojów. Prawidłowa flora bakteryjna zależy od tego, co jemy, ale również stylu życia, jaki prowadzimy.

Zaburzona flora bakteryjna

Mikroflorę jelitową zaburzają:

  • niezdrowe jedzenie (przetworzony pokarm, konswerwanty, produkty zakwaszające oraz czerwone mięso)
  • antybiotykoterapia (zwalczane są szkodliwe bakterie, ale również te pożądane)
  • złe nawyki (brak ruchu, przewlekły stres, nadużywanie alkoholu i branie narkotyków oraz leków)
  • ciąża
  • choroby metaboliczne takie jak cukrzyca, problemy z tarczycą
  • choroby nowotworowe

Problemy z florą bakteryjną jelit przeobrażają się w dysbiozę, czyli zaburzenie składu i ilości bakterii w jelicie. Narząd jest wyjałowiony z pożądanych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium, skutkiem czego następuje nadmierny rozrost bakterii chorobotwórczych, a odporność organizmu zaczyna się chwiać. Wtedy organizm cierpi z powodu infekcji wirusowych, bakteryjnych, a także grzybiczych w obrębie przewodu pokarmowego oraz w obszarze błon śluzowych i dróg oddechowych. Jedną z grup chorób, których objawem jest dysbioza, są nieswoiste zapalenie jelit (wrzodziejące zapalenie jelita oraz choroba Leśniewskiego – Crohna).

Objawy zaburzonej flory bakteryjnej jelita:

  • bóle brzucha i wzdęcia
  • biegunki lub zaparcia
  • nudności
  • wymioty
  • zmiana konsystencji stolca (luźny, wodnisty lub ze śluzem, krwią, ropą)
  • częste parcie na stolec
  • utrata wagi
  • zahamowanie wzrostu
  • brak apetytu
  • zgaga

Znaczenie mikroflory jelitowej u człowieka

Nasza mikroflora jelitowa wpływa na funkcjonowanie całego organizmu: objawy jej zaburzenia znacznie wykraczają poza układ pokarmowy. Znaczenie flory bakteryjnej jelit człowieka jest więc ogromne. Toksyny w jelitach zaburzają koncentrację, wpływają na stawy, skórę, układ oddechowy i oczywiście odporność.

Dbając o prawidłową florę bakteryjną jelit, ważne jest uzupełnianie bakterii kwasu mlekowego. Znaleźć je można w preparatach probiotycznych. Probiotyki odgrywają dużą rolę w terapii podtrzymującej remisję w chorobach układu pokarmowego. LACTORAL®IBD to suplement diety, w którym zawarte są trzy szczepy bakterii Lactobacillus oraz Bifidobacterium, które przylegają się do ścianek jelit, rozmnażają się i nie pozwalają na rozwój chorobotwórczym bakteriom. Szczepy bakterii działają antagonistycznie wobec mikrobów i toksyn oraz uszczelniają nabłonek jelit. Lactobacillus i Bifidobacterium wędrują przez cały pasaż jelitowy, nie tracąc swoich wartości ani pH, dzięki czemu w znacznym stopniu odbudowuje się mikroflora jelit.

LACTORAL® IBD można stosować u osób dorosłych i dzieci powyżej 3 r. ż. w trakcie i po kuracji antybiotykami, w trakcie wystąpienia ostrych biegunek oraz w zaburzeniach mikroflory jelit. Zażywanie LACTORAL® IBD łagodzi objawy stanu zapalnego (biegunka, bóle brzucha) i przyczynia się do remisji chorób. Preparat został przebadany klinicznie na oddziałach gastroenterologii pod kątem osób chorych na przewlekłe zapalenia jelita grubego. Środek został uznany za bezpieczny i skuteczny w leczeniu dysbiozy.

W celu zmniejszenia objawów dysbiozy, najskuteczniejsze będzie połączenie przyjmowanie probiotyków i zdrowej diety oraz dobrych nawyków:

  • spożywanie nieprzetworzonego jedzenia oraz produktów wzmacniających florę bakteryjną jelit (kefir, maślanka, ser, jogurt probiotyczny)
  • jedzenie świeżych warzyw i owoców
  • uprawianie sportu
  • unikanie przewlekłego stresu, dbanie o relaks
  • sen
  • rezygnacja z używek
Zobacz również