Na jednym z kanadyjskich uniwersytetów przypadkiem odkryto niezwykłą zależność – regularne przyjmowanie probiotyków, może znacząco obniżyć poziom cukru we krwi. To może być rewolucja w zapobieganiu cukrzycy.

Autor badania, Arjun Pandey z Cambridge Cardiac Care Centre, na co dzień zajmuje się badaniami na temat nadciśnienia. Tym bardziej zaskakujące jest jego odkrycie w dziedzinie wpływu probiotyków na stan przedcukrzycowy.

Celem przeprowadzonego eksperymentu było sprawdzenie, jak dieta DASH, o której potocznie uważa się, że obniża ciśnienie, i dieta DASH z dodatkiem probiotyków, wpływają na wysokość nadciśnienia tętniczego. 80 osób z nadciśnieniem podzielono na dwie grupy. Pierwsza z nich stosowała dietę niezmodyfikowaną, natomiast druga nabiał w jadłospisie zastąpiła produktami mlecznymi zawierającymi probiotyki.

U wszystkich osób przed rozpoczęciem eksperymentu i po jego zakończeniu zmierzono ciśnienie oraz poziom cukru na czczo. W związku z tym, że u osób z nadciśnieniem często rozwija się również cukrzyca, u wielu przebadanych zarejestrowano przy pierwszym pomiarze stan przedcukrzycowy.

Okazało się, że wprowadzenie probiotyków do diety DASH, opartej na diecie śródziemnomorskiej, nie ma wpływu na redukcję nadciśnienia, ponieważ w obu grupach jego spadek był porównywalny. Co ciekawe, zarejestrowano natomiast znaczny spadek poziomu cukru badanego na czczo po zastosowaniu trzymiesięcznej diety zawierającej probiotyki – aż 11 proc. Dla porównania, w grupie kontrolnej spadek ten wynosił tylko 3 proc.

Ten zaskakujący efekt może być związany z kwasem masłowym, wydzielanym przez prawidłową mikroflorę jelitową. Związek ten jest źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita grubego. Oprócz tego zapobiega również nieswoistym zapaleniom jelit. Od dawna postulowano jednak, że może mieć on szereg innych właściwości – między innymi modulować insulinooporność.

Szacuje się, że w krajach rozwiniętych na cukrzycę choruje aż 5 proc. społeczeństwa. Z oficjalnych danych wynika, że insuliną leczonych jest w naszym kraju około 300 tys. osób, jednak być może nawet połowa cukrzyków jest niezdiagnozowana, więc liczby te są mocno niedoszacowane.

Jak podkreśla Arjun Pandey, zaobserwowany efekt wymaga dalszego zbadania. Już teraz warto jednak sięgnąć po probiotyki, które kompleksowo wpływają na poprawę naszego zdrowia. Na pewno nie zaszkodzą, a mogą przynieść tylko same korzyści.

Zobacz również