Słodycze i gazowane napoje od dawna są na “czarnej liście” wśród lekarzy. Niedawno przeprowadzone badania potwierdziły, że oprócz zwiększania ryzyka cukrzycy czy chorób układu krążenia, produkty tego typu mają jeszcze jeden, bardzo zgubny wpływ na zdrowie – zaburzają naturalną mikroflorę jelitową. To z kolei może prowadzić do poważnych, nieuleczalnych chorób.

W dwóch niezależny placówkach sprawdzono, jak dieta oraz styl życia wpływają na skład i działanie mikroflory jelitowej. Dr. Jingyuan Fu przebadała w Holandii 1100 osób, natomiast dr. David Johnson w o wiele większej skali przeprowadził test w Belgii, gdzie na listę ochotników wpisało się aż 5000 osób.

Eksperymenty polegały na sprawdzeniu stanu mikroflory jelitowej badanych przy jednoczesnym rejestrowaniu ich diety, zbieraniu informacji o zażywanych lekach oraz stylu życia. Wyniki zebrane w obu placówkach pokryły się w ponad 80 proc.Badania nie pozostawiają złudzeń – najbardziej zgubny wpływ na różnorodność oraz ilość mikroflory jelitowej, mają słodzone napoje gazowane, produkty z dużą ilością cukrów prostych oraz sztuczne słodziki. Jednym słowem, wszystko to, co z tak dużą chęcią kupują dzieci i młodzież.

Z drugiej strony, na mikrobiom pozytywnie wpływają duże ilości warzyw i owoców, herbata, jogurt, maślanka i kefir oraz, co może być zaskakujące, kawa i czerwone wino. “Uważa się, że wyższa różnorodność oraz większa ilość naturalnej flory bakteryjnej jest korzystna dla naszego zdrowia” – wyjaśniła dr Fu. “To najważniejsze miejsce dla układu immunologicznego” – uzupełnia dr Johnson. “Te bakterie odgrywają ogromnie istotną rolę w determinowaniu naszego stanu zdrowia”.

Gdy mikroflora zostaje zaburzona, cały organizm szwankuje. Pierwsze symptomy dysbiozy to problemy z układem trawiennym – bóle brzucha, biegunki, nudności i zgaga. Jeżeli zbagatelizujemy te sygnały, może dojść do rozwinięcia nieswoistych zapaleń jelit. Jest to grupa nieuleczalnych chorób o przewlekłym charakterze, które bardzo poważnie obniżają komfort życia.

W trakcie eksperymentu kolejny raz potwierdzono, że na mikroflorę negatywnie wpływają antybiotyki, ale również metformina (środek stosowany przy leczeniu cukrzycy). Mikrobiom niszy również palenie oraz nadużywanie alkoholu. Z kolei wcześniejsze badania wskazały na silny związek między zubożeniem mikrobiomu jelit a „zachodnim stylem życia”, wiążącym się ze stresem, niedoborami snu i otyłością wynikającą ze spożywania dużych ilości fast foodów. Zauważono również, że osoby po zawale serca także mają zaburzoną florę jelitową, jednak zależność między tymi dwoma czynnikami wymaga jeszcze dalszego zbadania.

Belgowie szacują, że aby w pełni wyjaśnić mechanizmy interakcji pomiędzy mikroflorą jelitową a ludzkim organizmem, należałoby przebadać około 40 tys. osób. Już teraz jednak zalecają stosowanie diety, która korzystnie wpłynie na stan mikrobiomu: jedzenie dużych ilości błonnika i zmniejszenie zawartości cukru w posiłkach.

Naukowcy oceniają, że przyszłością medycyny będą spersonalizowane terapie, w których oprócz diety bardzo silny nacisk będzie położony na indywidualnie dobierany skład mikrobiomu jelit.

Skuteczny sposób na utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit zapewniają odpowiednie preparaty probiotyczne.

Lactoral IBD

Zobacz również