Przewlekłe biegunki, śluz i krew w kale powodują odwodnienia i wycieńczenia organizmu. Nawracające biegunki to objaw wielu różnych dolegliwości. Dowiedz się, o czym mogą one świadczyć, jak im zapobiegać oraz jak dbać o swoje jelita.

Przewlekła biegunka trwa powyżej sześciu tygodni, ma konsystencję półpłynną, płynną lub wodnistą. Prawidłowa częstotliwość wypróżnień zależy od danej populacji. W krajach rozwiniętych waha się ona między jednym wypróżnieniem na trzy dni, a trzema wypróżnieniami dziennie. Jeśli zatem oddajemy stolec częściej niż trzy razy dziennie, mamy do czynienia z biegunką.

Częste biegunki – o czym mogą świadczyć?

Biegunka sama w sobie nie jest chorobą, a klinicznym objawem schorzenia. Oprócz częstej biegunki wyróżniamy też ostrą postać biegunki, która trwa krócej (do trzech tygodni) i jest zakaźna.

Przyczyny ostrej biegunki:

  • infekcje wirusowe lub bakteryjne organizmu,
  • przyjęcie antybiotyków,
  • produkty spożywcze (np. mleko) lub leki.

Biegunka przewlekła trwa dłużej, ale bardziej wyniszcza organizm niż epizod ostrej biegunki.

Przyczyną przewlekłej biegunki mogą być:

Przewlekła biegunka a nieswoiste zapalenie jelit

Przewlekła biegunka jest jednym z objawów nieswoistych zapaleń jelit (NCHZJ). Nieswoiste zapalenie jelit to grupa chorób układu pokarmowego o charakterze zapalnym (co odróżnia je np. od zespołu jelita drażliwego).

Do tej grupy należą:

Różnice między nimi znajdują się w tabeli:

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Choroba Leśniowskiego-Crohna
  • stan zapalny umiejscowiony w jelicie grubym
  • choroba zaczyna się od odbytnicy i może rozszerzyć się na całe jelito grube
  • zmiany są ciągłe, ich przebieg jest nagły szczególnie na początku
  • bóle brzucha zazwyczaj po lewej stronie i w podbrzuszu (czasem ustępują po oddaniu stolca)
  • często występuje krew w stolcu
  • zmiany (ropnie, przetoki, szczeliny) w odbycie u ok. 5-18% chorych
  • zmiany zapalne mogą znajdować się w każdym odcinku przewodu pokarmowego: jamie ustnej, jelicie cienkim lub grubym, żołądku, dwunastnicy, odbycie
  • zmiany są odcinkowe, nieciągłe, a ich przebieg jest wieloletni i przewlekłych
  • bóle brzucha po stronie prawej, ból rozlany
  • rzadko obecna krew w kale
  • zmiany okołoodbytowe u 50-80 % chorych

Biegunki ze śluzem

W zdiagnozowaniu przyczyn przewlekłej biegunki znaczenie ma konsystencja i kolor stolca oraz fakt, czy obecny jest śluz w kale. Poniższe wnioski odnoszą się oczywiście do dłużej trwających objawów, nie wysnuwamy ich na podstawie jednorazowej obserwacji.

  • Stolec luźny z widocznym tłuszczem – może sugerować raka trzustki, ciężką niewydolność trzustki
  • stolec pienisty – przyczyną mogą być zaburzenia trawienia, wchłaniania
  • stolec o bardzo wąskiej średnicy – może sygnalizować rakowe zwężenie odbytnicy

Kolor stolca:

  • czarny stolec – może oznaczać krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego
  • jasny, koloru żółtego – problemy z przepływem żółci
  • luźny, zielonkawy – wskazuje na infekcję jelitową

Biegunki z dodatkiem śluzu – sygnał zaburzeń czynnościowych lub zapalenia jelit

Biegunki z krwią

Biegunki z krwią potwierdzają istnienie stanu zapalnego jelit. W tym przypadku trzeba w pierwszej kolejności wykluczyć raka jelita. Krew w kale może nie być widoczna od razu, dlatego przy niepokojących objawach warto zrobić badanie na krew utajoną. Inne patologiczne symptomy to obecność w stolcu ropy lub pasożytów.

Jak zapobiegać biegunce?

Należy zacząć od postawienia diagnozy, aby ustalić przyczynę pochodzenia biegunek. W tym celu wykonuje się:

  • badania mikrobiologiczne, mikologiczne i parazytologiczne stolca
  • badanie ogólne stolca, uwzględniające dobową utratę tłuszczu
  • badania endoskopowe przewodu pokarmowego: dolnego odcinka (kolonoskopia) lub górnego odcinka (gastroskopia)

W domowych sposobach na biegunkę szczególnie ważna jest dieta, stosowanie probiotyków oraz odpowiednie nawyki higieniczne (mycie rąk, dokładne czyszczenie zębów, płukanie jamy ustnej). Biegunka to reakcja na zaburzenie flory bakteryjnej jelit. Chcąc zapobiegać biegunce, warto uzupełniać pożądane bakterie LactobacillusBifidobacterium.

LACTORAL® IBD to preparat zawierający 3 szczepy żywych bakterii Lactobacillus oraz Bifidobacterium i jest przeznaczony jako dietetyczny środek dla chorych ze zdiagnozowanym nieswoistym zapaleniem jelit, a w szczególności odmiany wrzodziejącego zapalenia jelit. Stosując LACTORAL® IBD regularnie, łągodzimy objawy stanu zapalnego jelit: biegunkę, ból brzucha, a przede wszystkim przyczyniamy się do wyrównania naszej naturalnej flory bakteryjnej i wydłużenia stanu remisji.

Szczepy Lactobacillus oraz Bifidobacterium odbudowują prawidłową mikroflorę jelit, przylegając do ścianek jelit, utrudniają drogę szkodliwym bakteriom oraz uszczelniają ścianki, ograniczając stan zapalny.

Szczepy bakterii LactobacillusBifidobacterium są odporne na kwaśne pH, wędrując od jamy ustnej poprzez cały pasaż jelitowy, docierają do jelita grubego bez zmiany swoich wartościowych właściwości. Dzięki temu LACTORAL® IBD wzmacnia organizm i zwiększa jego odporność i zapobiega biegunce, sprawiając, że możemy cieszyć się normalnym funkcjonowaniem i zachowaniem długiego stanu remisji.

Dieta przy biegunce

Jak odżywiać się przy biegunce?

Chcąc uniknąć podrażnienia ścianek jelit, warto zacząć gotować na parze, dokładnie rozdrabniać pokarmy, spulchniać potrawy (np. dodawać ubite białka jaj lub namoczoną bułkę) oraz piec bez tłuszczu w folii aluminiowej lub pergaminie.

Co jeść i pić? Przede wszystkim uzupełniać płyny – przewlekłe biegunki skutecznie wyjaławiają organizm i wypłukują wszystkie witaminy i mikroelementy. Dieta przy biegunce polega na jedzeniu produktów nieprzetworzonych, gotowanych warzyw i owoców.

 Co jeść i czego unikać?

  • produkty mleczne można zastąpić serami żółtymi i białymi, kefirami (laktoza jest w nich trawiona przez mikroorganizmy), natomiast produkty bezmleczne stosuje się w przypadku uczulenia na białka mleka (kazeinę, laktoglobulinę)
  • unikać warzyw wzdymających (suche nasiona bobu, grochu, fasoli, soi, kalafior, brokuły, świeże ogórki, kapusta)
  • unikać cukru, który w procesie fermentacji może wzmagać biegunkę, a także uczucie wzdęcia, przelewania w jelitach
  • w przypadku ostrych biegunek wskazane są sucharki, chude mięso i ryby
Zobacz również