Antybiotyki zaczęto stosować zaledwie pół wieku temu, ale zdążyły zrewolucjonizować medycynę i przyczynić się do wyleczenia wielu chorób. Te środki mają jednak i ciemną stronę: zwalczając chorobotwórcze drobnoustroje, przyczyniają się do usunięcia pożądanych bakterii, w związku z czym prowadzą do zaburzenia mikroflory jelit. Jak wzmocnić swoją odporność i wyrównać poziom mikroflory jelit?

Gdy dopada nas infekcja i objawy utrzymują się przez jakiś czas, udajemy się do lekarza. On diagnozuje rodzaj infekcji i bardzo często przepisuje antybiotyk bez wcześniejszego sprawdzenia, czy lek zadziała na ten rodzaj bakterii. Antybiotyk może nie przynieść efektu, wtedy lekarz przepisuje kolejny, a bakterie stają się coraz bardziej odporne na działanie leku.

Jak działają antybiotyki?

Celem działania antybiotyków jest eliminacja szkodliwych mikrobów. Działają one na różnego rodzaju bakterie chorobotwórcze, czyli na żywe organizmy. Wirusy są dużo mniejsze niż bakterie, ale przede wszystkim nie mają budowy komórkowej, są martwe, dlatego antybiotyki ich nie zwalczają.

Antybiotyki to substancje produkowane naturalnie lub syntetycznie. Pierwszy antybiotyk powstał z pleśni, nazwano go penicyliną i skutecznie wykorzystano do zwalczania gruźlicy. Dziś stosuje się bardziej zaawansowane metody syntetycznej produkcji antybiotyku. Na rynku dostępnych jest około 100 rodzajów leków z tej grupy: penicyliny, cefalosporyny, karbapenemy, makrolidy, linkozamidy, aminoglikozydy, tetracykliny, glikopeptydy i inne. Antybiotyki, w zależności od rodzaju, mają różne funkcje: hamowanie syntezy białek bakteryjnych, niszczenie błon cytoplazmatycznych komórki bakteryjnej czy osłabianie procesów metabolicznych w tych komórkach.

Wprowadzenie antybiotyków do medycyny w XX wieku było ogromnym przełomem. Z czasem jednak odkryto ciemne strony tych leków: fakt, że niektóre szczepy bakterii są odporne na ich działanie. Przyczyny tego zjawiska to:

  • stosowanie antybiotyków na masową skalę,
  • niestosowanie się do zaleceń lekarza (zaprzestanie przyjmowania antybiotyku przed końcem terapii).

Nie należy przerywać kuracji, nawet w momencie lepszego samopoczucia, gdyż infekcja może powrócić. Inną sprawą jest fakt, że nie ma antybiotyku, który zadziała idealnie na wszystkie typy bakterii. W sytuacji przewlekłych zakażeń, warto przed zażyciem kolejnego antybiotyku poprosić lekarza o możliwość badania mikrobiologicznego: antybiogramu i posiewu.

Jak wyrównać mikroflorę jelitową?

Długoterminowe przyjmowanie antybiotyków zaburza śluzówkę jelit, powodując szereg nieprzyjemnych objawów:

  • bóle brzucha i wzdęcia
  • biegunki lub zaparcia
  • zmianę konsystencji stolca (luźny, wodnisty lub ze śluzem, krwią, ropą)
  • nudności
  • wymioty
  • utratę wagi
  • brak apetytu
  • przewlekłe zmęczenie

Zaburzenie równowagi mikroflory jelit zwane jest dysbiozą. W naszym organizmie naturalnie występują bakterie, które chronią przed chorobotwórczymi substancjami, unieszkodliwiają toksyny, wspomagają działanie leków, usprawniają funkcjonowanie układu immunologicznego na poziomie błony śluzowej.

Obok grasicy, szpiku kostnego, węzłów chłonnych, to właśnie w jelitach znajduje się aż 70% komórek układu odpornościowego. Naturalnie nasze jelita zasiedlają biliony mikroorganizmów, czyli około 2 kg pożądanych dla człowieka bakterii (głównie Lactobacillus).

Jednym z objawów zaburzeń mikroflory jelitowej jest przewlekłe zmęczenie, które, jak dowiedli naukowcy, wiąże się ze stanem jelit, a mniej z psychiką. Jeśli jelito jest nieszczelne, przenikają przez nie bakterie i pogarszają występujące objawy.

Dysbiozę powoduje nie tylko masowe przyjmowanie antybiotyków, ale również złe nawyki żywieniowe:

  • jedzenie zbyt dużej ilości cukru, który w procesie fermentacji może wzmagać biegunkę, a także uczucie wzdęcia, przelewania w jelitach
  • jedzenie smażonych potraw, które mogą podrażniać śluzówkę jelit
  • spożywanie warzyw wzdymających, np. suchych nasion bobu, grochu, fasoli i soi, kalafiora, brokuła, świeżych ogórków, kapusty

Inne przyczyny zaburzonej mikroflory jelit to: przewlekły stres, brak ruchu, nadużywanie alkoholu, leków czy branie narkotyków.

Dobre nawyki w celu wyrównania mikroflory jelitowej:

  • Zdrowa dieta (picie wody mineralnej, jedzenie 4-5 mniejszych posiłków dziennie, najlepiej gotowanych lub pieczonych, jedzenie warzyw, zastępowanie słodyczy owocami, w przypadku ostrych biegunek wskazane jest jedzenie sucharków, chudego mięsa i ryb).
  • Ruch. Warto dobrać rodzaj aktywności do siebie (sport indywidualny lub grupowy, możliwości jest bardzo wiele: od fitnessu po sztuki walki). Można skonsultować się z trenerem personalnym, który dobierze aktywność do stanu zdrowia i trybu życia).
  • Unikanie stresu. Jeśli nie da się tego zrobić, warto zadbać o relaks po pracy i czas tylko dla siebie.
  • Uzupełnianie korzystnych bakterii, które są niezbędne do wszystkich procesów dokonujących się w jelitach. Potrzebne bakterie znajdują się w preparatach probiotycznych.

Naturalne antybiotyki

Naturalne antybiotyki znajdziemy w roślinach i przyprawach, działających antybakteryjnie i przeciwzapalnie oraz wzmacniające odporność. Na wczesnym etapie przeziębienia mogą okazać się skuteczne. Antybiotyki pochodzące z natury znajdziemy w produktach takich jak:

  • czosnek
  • cebula
  • cytryna
  • mleko z miodem (oraz z czosnkiem)
  • imbir
  • propolis
  • kurkuma
  • oregano
  • bazylia
  • żurawina
  • tymianek

Innym znanym naturalnym i skutecznym sposobem radzenia sobie z przeziębieniami jest stawianie baniek, które obecnie znów zaczyna wracać do łask.

Lactoral immuno - kup teraz

Jak wzmocnić odporność po antybiotykach?

Aby wzmocnić odporność po antybiotykach, warto przyjmować witaminy oraz probiotyki.

Probiotyki zawierają wyselekcjonowane kultury bakterii, które przywracają równowagę mikroflory w jelitach i w całym przewodzie pokarmowym. Probiotyki to głównie kwas mlekowy (Lactobacillus), który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia pokarmu, syntezuje witaminy, obniża cholesterol, a przede wszystkim ma ogromne znaczenie w odpowiedzi immunologicznej organizmu.

LACTORAL® IMMUNO to dietetyczny środek spożywczy, w skład którego wchodzą  2 szczepy bakterii Lactobacillus oraz witamina C, D i cynk. Szczepy pożądanych bakterii dostają się do pasażu jelitowego, przechodzą przez niego bez utraty swoich właściwości i przylegają do ścianek jelit. Tam rozmnażają się i uszczelniają jelita, tworząc barierę dla chorobotwórczych bakterii. Witamina C, D i cynk zwiększają odporność, a także niwelują uczucie zmęczenia i znużenia. Witamina C i cynk wspierają produkcję cytokin niezbędnych do adekwatnej reakcji na infekcje.

LACTORAL® jest odporny na niskie pH w żołądku oraz sole żółci. LACTORAL® IMMUNO jest przeznaczony dla dzieci powyżej 3. roku życia oraz dorosłych. To produkt bezglutenowy. Preparat polecany jest do stosowania w okresie obniżonej odporności, narażenia na infekcje oraz  po kuracji antybiotykowej.

Zobacz również