Cynk ma duży wpływ na prawidłowy rozwój i regenerację tkanek, na procesy odpornościowe, układ rozrodczy oraz stan naszej skóry. Niestety, większość z nas ma niedobory cynku, ponieważ jemy zbyt mało produktów, w których znajduje się ten mikroelement.
Największa ilość cynku w organizmie znajduje się w mięśniach szkieletowych oraz w masie kostnej. Cynk odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, przemianach energetycznych, syntezie DNA i protein. Cynk stoi “na straży” odpowiedzi immunologicznej – ochrania organizm przed patogenami. Jego inne właściwości to: wpływ na skórę, prawidłowy rozwój płodu, działanie antynowotworowe oraz aktywowanie części mózgu odpowiadających za smak, zapach i pamięć.
Niedobór cynku w organizmie
Niedobór cynku w organizmie zdarza się bardzo często, ponieważ pierwiastek ten wchłania się z jelita cienkiego jedynie w 20-40 proc.
Objawem niedoboru cynku są:
- powracające infekcje
- problemy z koncentracją
- wypadanie włosów
- łamanie paznokci
- sucha skóra, rozstępy, egzemy
Mała ilość cynku w organizmie wynika z faktu, że nie wchłania się on zbyt łatwo. Przyswajany jest w większym stopniu z mięsa niż z roślin (w roślinach są szczawiany, błonnik, fityniany, których związki sprawiają, że cynk jest gorzej wchłaniany). Picie alkoholu osłabia absorpcję cynku (podobnie jak stosowanie diet odchudzających oraz spożywanie nadmiernych ilości cukru). Na niedobór cynku narażeni są również cierpiący na choroby układu pokarmowego, nowotwory oraz kobiety w ciąży Inne objawy niedoboru cynku to: utrudnione gojenie ran, niedokrwistość, depresja, uczucie znużenia.
Cynk na wzmocnienie odporności
Cynk wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ aktywuje limfocyty T. Jeśli zabraknie cynku, zaczniemy chorować, trudniej będą goiły się rany i zwiększa się prawdopobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego.
Cynk na wzmocnienie odporności jest niezbędny u kobiet w ciąży. Według badań prawidłowa ilość cynku w organizmie jest bardzo ważna również dla mężczyzn w wieku rozrodczym, ponieważ poprawia jakość spermy i ruchliwość plemników.
Czytaj więcej: Jakie witaminy poprawią odporność?
Dlaczego cynk jest dobry dla skóry?
Cynk poprawia kondycję skóry i paznokci, a także zapobiega wypadaniu włosów. Mikroelement jest popularny w terapii antytrądzikowej, minimalizuje bowiem stany ropne i zapalne skóry.
Cynk jest korzystny dla skóry, ponieważ neutralizuje wolne rodniki, które utrudniają proces regeneracji skóry. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym redukuje zmarszczki, spowalnia wiotczenie skóry i pierwsze objawy starzenia.
Prawidłowe dawkowanie cynku
Trudno przedawkować cynk, ponieważ szybo wydalamy go wraz z kałem oraz moczem. Nadmiar cynku jednak nie sprzyja organizmowi, powodując niedokrwistość, wymioty i osłabienie organizmu.
Prawidłowe dobowe dawkowanie cynku jest inne dla dzieci i dorosłych:
Noworodki: 3-5 mg
Dzieci: 10 mg
Dorośli: 10-15 mg, mężczyźni powyżej 10, kobiety mogą przyjmować mniejszą dawkę
Źródła cynku:
- mięso
- ryby
- wędliny
- podroby (wątroba cielęca)
- fasola
- jajka
- nabiał
- produkty pełnoziarniste
- orzechy
- pestki dyni
- otręby
- rośliny strączkowe
- zioła: pokrzywa, szałwia, rumianek, mniszek lekarski
- czekolada gorzka
- owoce morza