System odpornościowy zabezpiecza nasz organizm przed patogenami: wirusami i bakteriami. Wiele osób nie wie, jak właściwie funkcjonuje układ odpornościowy u dzieci i dorosłych. Co możemy zrobić, żeby wzmocnić jego działanie i cieszyć się dobrym zdrowiem?

Układ immunologiczny to wyspecjalizowana machina, której zadaniem jest ochrona organizmu przed wszelkimi toksynami i patogenami oraz natychmiastowe reagowanie na niebezpieczeństwo. Takie działanie odbywa się na kilku poziomach, a rozwój układu odpornościowego zaczyna się już w łonie matki.

Jak funkcjonuje układ odpornościowy u dziecka?

Jako dzieci, „wysysamy odporność” z mlekiem matki i nie ma w tym zdaniu przesady. System immunologiczny zaczyna rozwijać się w okresie prenatalnym, kiedy kształtują się grasica, śledziona oraz limfocyty T i B i wytwarzane przez nie immunoglobuliny. Noworodek otrzymuje wraz z mlekiem matki prolaktynę i przeciwciała, które chronią je przed infekcjami. Mleko matki posiada również właściwości antybakteryjne. Im dłużej matka karmi dziecko piersią, tym lepiej kształtuje się układ odpornościowy dziecka. To właśnie wtedy rozwija się odporność wrodzona. Karmienie nie powinno jednak trwać dłużej niż rok, ponieważ młody organizm musi sam nauczyć się wytwarzać przeciwciała. Układ immunologiczny dziecka rozwija się poprzez pokonanie wirusa lub innego patogenu oraz dzięki szczepionkom. Gdy organizm raz zetknął się z daną jednostką chorobową, zaczyna się bronić i wytwarza przeciwciała, dzięki czemu przy następnym kontakcie z tym patogenem, zareaguje szybciej. Odporność kształtuje się u dzieci aż do 12. roku życia, stąd właśnie biorą się częste zachorowania w okresie dziecięcym. Z odporności wrodzonej kształtuje się odporność nabyta.

Układ immunologiczny dorosłych

Organizm dorosłego w pełni samodzielnie radzi sobie z patogenami i w miarę upływu czasu sam rozpoznaje, jak poradzić sobie z danym wirusem czy toksynami. Na układ odpornościowy dorosłych składają się różne narządy, znajdujące się w całym ciele, np. grasica, śledziona, szpik kostny, układ pokarmowy, węzły chłonne, migdałki.

Układ odpornościowy u dorosłych:

  • skóra i błony śluzowe – stanowią pierwszą barierę dla chorobotwórczych bakterii i wirusów. Barierą dla patogenów jest śluz, który hamuje działanie szkodliwych substancji oraz kwaśny odczyn skóry, żołądka i pochwy kobiet,
  • fagocyty – komórki, które wchłaniają i usuwają z organizmu szkodliwe substancje. Fagocyty inicjują gorączkę, a przez to usprawniają walkę organizmu z zarazkami,
  • limfocyty – białe krwinki uaktywniają się w momencie stanu zapalnego i produkują przeciwciała, które wiążąc się z antygenami na patogenach, prowadzą do ich unieszkodliwienia na drodze różnych mechanizmów. Przeciwciała (rodzaj białek) neutralizują działanie szkodliwych drobnoustrojów.

Jak już wspomnieliśmy, komórki układu odpornościowego powstają w różnych organach, dlatego mają różne role:

  • Monocyty to krwinki białe, które powstają w szpiku kostnym. W momencie zauważenia patogenu przeobrażają się w makrofagi i pochłaniająmikroorganizmy chorobotwórcze. Informację przekazują limfocytom.
  • Limfocyty T – powstają w grasicy. Ściśle współpracują z innymi komórkami odpornościowymi, ale też samodzielnie zwalczają patogeny posiadające
  • Limfocyty B – wytwarzane są w szpiku kostnym, grasicy i węzłach chłonnych. Produkują przeciwciała zwalczające chorobotwórcze drobnoustroje.

Funkcją komórek układu immunologicznego jest:

  • Znalezienie i wyeliminowanie ciał obcych, które pojawiły się w organizmie. Mogą to być bakterie, wirusy, grzyby lub pasożyty.
  • Zniszczenie własnych komórek, które wyrządzają szkodę i mogą prowadzić np. do nowotworów

Niestety czasem układ odpornościowy nie działa dobrze i nie chroni nas wystarczająco, a czasem własne zdrowe komórki traktuje jak patogeny i zwalcza je. Tak dzieje się w przypadku chorób autoimmunologicznych, np. stwardnienia rozsianego, atopowego zapalenia skóry, zespołu jelita drażliwego, astmy, reumatologicznego zapalenia stawów. Przyczyna takich chorób nie jest do końca znana.

Wiemy natomiast, jak możemy chronić własną odporność i dbać o nią tak, abyśmy jak najdłużej funkcjonowali prawidłowo.

Lactoral immuno - kup teraz

Jak wzmacniać układ odpornościowy?

Przeziębienia, zmiany pogody oraz przepracowanie mogą skutkować spadkiem sił i większą podatnością na choroby. Możemy jednak pomóc swojemu organizmowi i wzmocnić układ odpornościowy.

Po pierwsze: śpij. Rada stara jak świat, ale wciąż aktualna. Podczas snu komórki regenerują się, a system odpornościowy lepiej pracuje.

Po drugie: jedz zdrowo. Produkty, które wzmacniają układ odpornościowy, to:

  • imbir
  • kapusta, sok z czarnej porzeczki
  • cytrusy
  • pełnoziarniste pieczywo
  • czosnek i miód
  • wątróbka
  • buraki ćwikłowe
  • zielona herbata
  • mleczne produkty, które wzmacniają florę bakteryjną jelit (kefir, maślanka, ser, jogurt probiotyczny)

Po trzecie: ruszaj się. Znajdź najlepszą dyscyplinę dla siebie i trenuj.

Po czwarte: unikaj stresu, a jeśli nie sposób go wyeliminować, pamiętaj o relaksie po powrocie do domu.

Po piąte: zrezygnuj z papierosów i unikaj alkoholu.

Po szóste: stosuj suplementy diety (szczególnie w okresie jesienno-zimowym).

Jak dbać o układ odpornościowy?

Dla układu odpornościowego najważniejsze są witamina C, D oraz minerały. Za osłabienie organizmu może być również odpowiedzialny niedobór bakterii Lactobacillus, które wzmacniają naturalną florę  jelit, w których znajdują się komórki układu odpornościowego. Gdy często chorujemy i przyjmujemy antybiotyki, w naszym organizmie występuje niedobór bakterii Lactobacillus i jelita stają się nieszczelne, a w konsekwencji przepuszczają zarazki.

LACTORAL® IMMUNO to suplement diety dla dzieci od 3 r. ż. i dorosłych. 2 aktywne szczepy bakterii Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus plantarum zawarte w preparacie, odbudowują mikroflorę jelita. Pożądane bakterie przylegają do ścianek jelit, rozmnażają się i uszczelniają nabłonek narządu. Bakterie działają antagonistycznie (blokując dostęp do jelit) wobec chorobotwórczych substancji oraz zwiększają odporność organizmu.

LACTORAL® zawiera również najbardziej potrzebne witaminy i minerały:

  • witaminę Ccynk – wspierają produkcję cytokin niezbędnych do adekwatnej reakcji na infekcje, wspierają namnażanie aktywnych limfocytów potrzebnych do zwalczania zakażenia,
  • witaminę D – wspiera produkcję peptydu przeciwbakteryjnego katelicydyny, która zwalcza patogeny i podnosi odporność, a w okresie poinfekcyjnym przyspiesza rekonwalescencję organizmu.

Preparat polecany jest do stosowania w okresie obniżonej odporności  i większej zapadalności na infekcje, w okresie ekspozycji na drobnoustroje i po kuracji antybiotykowej. LACTORAL® IMMUNO to produkt bezglutenowy. Działanie preparatu pomaga zachować równowagę mikrobiologiczną i wrócić do zdrowia.

Zobacz również