Za chwilę rozpocznie się sezon jesienno-zimowy, a to oznacza wykwit infekcji. Jak się przed nimi uchronić? Warto zacząć od nauczenia się, jak rozróżnić infekcję wirusową od bakteryjnej, poznania zasad zdrowego odżywiania i suplementów diety, którymi można się wspomóc w czasie choroby.

Już niebawem za oknem zrobi się chłodno, szaro i wilgotno. W takich okolicznościach nietrudno o rozwój infekcji. Wizja męczącego kataru, ataku kaszlu i gorączki nie jest zbyt zachęcająca. Objawy infekcji wirusowej często są mylone z infekcjami bakteryjnymi. Jak je rozróżnić?

Infekcje bakteryjne i wirusowe

Rozpoznanie infekcji jest o tyle ważne, że dzięki temu możemy zaoszczędzić czas, energię i pieniądze, które przeznaczylibyśmy na leczenie nie tej infekcji, o którą chodzi. Przyczyną większości przeziębień, czyli infekcji dróg oddechowych, są wirusy. Wirusowe przeziębienie rozwija się wolno, wystawiając chorego na próbę cierpliwości. Czasami jednak niewyleczona infekcja wirusowa może skutkować nadkażeniem bakteryjnym. Wtedy lekarze najczęściej przepisują antybiotyki, co ma plusy i minusy. Antybiotyki zwalczają chorobotwórcze bakterie, ale również te pożądane, obecne w organizmie (np. Lactobacillus). Skutkiem tego skład naszej mikroflory bakteryjnej jest zaburzony.

Infekcje wirusowe powodują adenowirusy, enterowirusy czy rinowirusy. Infekcja wirusowa inicjowana jest poprzez wchłonięcie wirusa do organizmu na przykład z powietrza. Wirusy dość łatwo dostają się do błony śluzowej w górnym odcinku dróg oddechowych.

Wirusy:

  • są dużo mniejsze od bakterii, dlatego mogą szybko przeniknąć do śluzówki gardła
  • to patogeny nieprzeprowadzające samodzielnie procesów metabolicznych,  rozwijają się w innych organizmach,
  • wnikają do organizmu drogą kropelkową lub poprzez krew i uszkodzoną skórę
  • są odporne na działanie antybiotyków
  • przyczyniają się do chorób wielu organów, np. gardła, płuc, przewodu pokarmowego, skóry
  • można bronić się przed nimi poprzez szczepionki
  • wywołują np. świnkę, różyczkę, ospę, które nieleczone, mogą prowadzić do groźnych powikłań

Infekcje bakteryjne wywołują na przykład paciorkowce, a rzadziej gronkowce. Zdarza się, że atakują organizm osłabiony wirusem. Błony śluzowe uszkodzone przez infekcje wirusowe stają się bardziej podatne na kolejne zakażenia.

Bakterie:

  • to żywe organizmy komórkowe
  • przybierają różne kształty i mogą łączyć się ze sobą
  • najczęściej spotyka się bakterie salmonelli, helicobacter, pneumokoki, gronkowce, paciorkowce, prątki gruźlicy
  • w zwalczaniu bakterii pomagają antybiotyki.

Objawy infekcji wirusowej i infekcji bakteryjnej

Infekcja wirusowa Infekcja bakteryjna

ból głowy
bóle mięśni
osłabienie
dreszcze
temperatura podwyższona do 38,5 stopni Celsjusza
katar bezbarwny i wodnisty
kaszel przeważnie suchy
gardło zaczerwienione, bolesne, bez ropnej wydzieliny

ból głowy
znaczne osłabienie
brak apetytu
senność
apatyczność
bóle brzucha
powiększone węzły chłonne
wysoka temperatura – ok. 39-40 stopni Celsjusza
katar ze śluzem i ropą
kaszel mokry, z odkrztuszaniem wydzieliny oraz duszność
gardło bardzo czerwone, bolesne, ropne naloty na migdałkach podniebiennych


Jak zapobiegać i leczyć infekcje?

Infekcje bakteryjne charakteryzują się niespodziewanym atakiem objawów, na który trudno się przygotować. Inaczej jest z infekcjami wirusowymi, które zwiastuje ogólne osłabienie i poczucie rozbicia. Wzmacniając swoją odporność, możemy zapobiegać przeziębieniom. Nasz układ immunologiczny już w okresie niemowlęcym uczy się, jak radzić sobie z patogenami i sam wytwarza przeciwciała. Im dłużej jesteśmy karmieni piersią, tym nasz organizm lepiej radzi sobie z mikroorganizmami chorobotwórczymi w przyszłości. Dzieje się to za sprawą prolaktyny oraz immunoglobulin zawartych w mleku matki i przekazywanych dziecku. Nasz organizm posiada pamięć immunologiczną w której przechowywane są informacje na temat wszystkich patogenów, z którymi się zmagał. Jeżeli organizm zetknie się z patogenem, z którym miał wcześniej kontakt, będzie w stanie go szybciej wyeliminować.

Jak zadbać o własną odporność i nie dać się chorobie?

  • Hartować się na świeżym powietrzu (również dziecko). Warto wychodzić z domu nawet w czasie brzydszej pogody, aby nabrać odporności
  • Uprawiać sport
  • Zdrowo jeść – naturalne, nieprzetworzone produkty, dużo warzyw i owoców oraz produkty, które wzmacniają florę bakteryjną jelit (kefir, maślanka, ser, jogurt probiotyczny). Najlepiej przygotowywać jedzenie gotowane na parze lub pieczone
  • Unikać używek
  • Dbać, żeby życie nie było naznaczone przewlekłym stresem, relaksować się
  • Dbać o sen
  • Stosować witaminy i suplementy diety

Lactoral immuno - kup teraz

Jakie suplementy diety stosować?

Stosowanie suplementów diety jest ważne, ponieważ pożywienie nie zawsze dostarcza potrzebnej ilości witamin i minerałów. W okresie zapadalności na infekcje warto zadbać o jedzenie produktów z witaminami C i D oraz minerałami. Znajdziemy je w cytrusach, natce pietruszki, kapuście, papryce, pomidorach, brokułach, porzeczce,  mleku, rybach, jajach, żółtym serze, kaszy gryczanej, czosnku, orzechach, słoneczniku i fasoli.

Osłabiona mikroflora bakteryjna nie jest w stanie skutecznie bronić organizmu przez patogenami. Warto wiedzieć, że aż 80 proc. komórek układu immunologicznego znajduje się w przewodzie pokarmowym.

LACTORAL® immuno to preparat dla dzieci powyżej 3 roku życia i dorosłych, zawierający 2 szczepy bakterii Lactobacillus oraz witaminę C, witaminę Dcynk. Do organizmu dostają się pożądane bakterie, które „wędrują” przez cały pasaż jelitowy bez utraty swoich właściwości. W momencie osadzenia się w jelitach, adherują do ścianek narządu, rozmnażają się i uszczelniają jelita. Szczepy bakterii działają antagonistycznie wobec chorobotwórczych substancji. Witamina C i cynk wspierają produkcję cytokin niezbędnych do adekwatnej reakcji na infekcje.

Preparat polecany jest do stosowania w okresie obniżonej odporności, narażenia na infekcje oraz  po kuracji antybiotykowej. LACTORAL® immuno to produkt bezglutenowy, nie zawiera laktozy i mleka.

Zobacz również