Przełom jesienno-zimowy to trudniejszy moment dla naszego organizmu. Właśnie wtedy przyplątują się infekcje, a także często odczuwamy spadek energii. Przygotujmy się i już teraz zadbajmy o swoją odporność oraz zdrowie.

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zachowania odporności oraz wzrostu i rozwoju. Witaminy znajdziemy w zdrowym pożywieniu oraz w suplementach diety.

Które witaminy wzmacniają organizm?

Zmiany temperatury, częste deszcze i wiatry – jesień nie zawsze rozpieszcza. Jeśli dodać do tego dietę ubogą w warzywa i owoce, istnieje duże prawdopodobieństwo złapania infekcji. Dlatego warto odżywiać organizm witaminami i mikroelementami, które biorą udział w procesach metabolicznych oraz utlenianiu i redukcji.

Witaminy poprawiające odporność:

  • witamina C – najbardziej znana w leczeniu infekcji, ponieważ pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych. Witamina C stymuluje również rozwój krwinek białych, zwalczających drobnoustroje, oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Poza tym jest doskonałym antyoksydantem, niweluje wolne rodniki, dzięki czemupomaga opóźnić proces starzenia. Tę witaminę można znaleźć w cytrusach, natce pietruszki, kapuście, papryce, pomidorach, brokułach i porzeczkach.
  • witamina B6 – bierze udział przy tworzeniu przeciwciał i w dużym stopniu wpływa na odporność, ale również na układ nerwowy, a także na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca. Występuje w kaszy gryczanej, mięsie, rybach, wędlinach oraz czerwonej papryce, nasionach roślin strączkowych, orzechach, słoneczniku, bananach i jajkach.
  •  witamina D – zwana “witaminą słońca”. Podnosi odporność, wzmacnia kości, dobrze działa na system nerwowy i serce, wzmacnia skórę, łagodzi stany zapalne, reguluje poziom cukru we krwi. Witamina D zwiększa odporność organizmu, pobudza układ odpornościowy, „pomagając” limfocytom T w walce z patogenami. W okresie poinfekcyjnym przyspiesza rekonwalescencję organizmu. Znaleźć ją można w mleku, rybach, jajach, żółtym serze. Witamina D jest wytwarzana rownież w naszej skórze w czasie ekspozycji na słońce.
  • witaminy A i E – Witamina A zwiększa odporność organizmu na choroby, przede wszystkim dróg oddechowych. Jest ważna dla zmysłu wzroku i prawidłowego wyglądu skóry. Obie witaminy są przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed przedwczesnym starzeniem się. Witamina E działa również przeciwzakrzepowo i wpływa na wydolność mięśni.  Witamina A znajduje się w podrobach, mięsie, mleku, marchwi, szpinaku, czerwonej papryce oraz w owocach (brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki). Witamina E występuje w oleju słonecznikowym, rzepakowym, orzechach, papryce zielonej, rybach i w owocach (morele, jabłka suszone).

Mikroelementy, które zwiększają odporność:
cynkchroni przed infekcjami, wzmacnia odporność, łagodzi pierwsze objawy przeziębienia (kaszel, katar, chrypkę). Cynk można znaleźć w kaszy gryczanej, czosnku, orzechach, słoneczniku, fasoli, kapuście czy ostrygach. Jednak w pożywieniu nie ma wystarczającej ilości tego minerału, potrzebna jest jego suplementacja.
• żelazo – zapobiega utracie krwinek czerwonych, podnosi sprawność fizyczną i odporność na przeziębienia. Niedobór żelaza może powodować anemię, zawroty głowy, szybsze bicie serca. Pierwiastek występuje w soczewicy, soi, burakach, szpinaku, natce pietruszki, brukselce, szczypiorku, jajkach, krewetkach i płatkach śniadaniowych.
• magnez – potrzebny jest do wytwarzania energii, niezbędnej we wszystkich procesach życiowych. Magnez zwiększa sprawność działania układu immunologicznego i skraca czas choroby. Jest też niezbędny w procesie rozwoju kości i ich mineralizacji. Można go znaleźć w kakao, czekoladzie, bananach, migdałach czy kaszy gryczanej.Witaminy na odporność

Jak dobrać witaminy dla dziecka?

Dziecko w pierwszych latach życia często choruje na różnego rodzaju infekcje. Układ odpornościowy w pełni kształtuje się około 12. roku życia. Wówczas organizm dziecka potrafi wytwarzać przeciwciała, które są zdolne poradzić sobie z  mikroorganizmami chorobotwórczymi.

Przedszkolak i dziecko w wieku wczesnoszkolnym są najbardziej narażone na przeziębienia ze względu na przebywanie w dużych skupiskach ludzi. Częstą przyczyną infekcji jest nadużywana antybiotykoterapia, która usuwa szkodliwebakterie, ale też naturalną florę jelitową, która  znajduje się w organizmie ludzkim (Lactobacillus). Infekcjom nie sprzyja również jedzenie przetworzonej żywności, dużych ilości cukru, stres i brak ruchu.

Nie wszystkie witaminy i minerały są wystarczająco przyswajalne z pożywieniem. Zalecane jest uzupełnianie ich za pomocą suplementów diety.

Najkorzystniejsze witaminy i minerały dla dziecka, to:
• witamina A
• witamina C
• witamina E
• witamina B6

Sygnałami, że odporność dziecka jest zaburzona, mogą być:
• bardzo częste infekcje (8 lub więcej zakażeń dróg oddechowych i uszu w ciągu roku)
• 2 lub więcej zapaleń zatok w ciągu roku
• dwumiesięczna (lub dłuższa) antybiotykoterapia bez wyraźnej poprawy
• brak przyrostu masy ciała lub wzrostu
• przewlekłe grzybice jamy ustnej lub skóry u dzieci powyżej 1 r. ż

Przeczytaj: Jak rozwija się infekcja i jak jej zapobiegać?

Jak dobrać witaminy dla dorosłych?

U dorosłego zaburzenia odporności wynikają z antybiotykoterapii, przemęczenia, stresu, złego odżywiania, złych nawyków higienicznych, braku ruchu, nadużywania alkoholu, chorób nowotworowych, ciąży, itd.

Niektóre objawy niedoborów witamin u dorosłych:

  1.  zmęczenie, osłabienie
  2.  uporczywe infekcje
  3.  łuszcząca się skóra
  4.  słabość mięśni
  5.  choroby układu kostnego

Zalecana jest zmiana nawyków oraz przyjmowanie suplementów diety. Najważniejsze witaminy dla dorosłych to: C, A, E i B6 oraz cynk. Poprawiają odporność i wspomagają organizm w powrocie do równowagi.

W dbaniu o odporność ważna jest kompleksowość działań:

  • zdrowa dieta (spożywanie nieprzetworzonych produktów oraz takich, które wzmacniają florę bakteryjną jelit (kefir, maślanka, ser, jogurt probiotyczny)
  •  uprawianie sportu
  •  unikanie przewlekłego stresu, dbanie o relaks
  •  sen
  •  rezygnacja z używek
  •  stosowanie suplementów diety

80 proc. komórek układu imunnologicznego znajduje się w przewodzie pokarmowym. To między innymi tam powstają przeciwciała. Jeżeli do organizmu dostały się patogeny, które skolonizowały jelita, mogą w dużym stopniu zablokować rozwój pożądanych bakterii Lactobacillus.

Lactoral immuno - kup teraz

LACTORAL® IMMUNO to środek dietetyczny dla dzieci od 3 r. ż. oraz dorosłych. W preparacie zawarte są 2 szczepy bakterii Lactobacillus, witamina C i cynk oraz witamina D. Lactobacillus po zażyciu LACTORAL® IMMUNO płynnie przechodzą przez pasaż jelitowy bez utraty swoich właściwości. Przylegają do ścianek jelit, rozmnażają się i uszczelniają nabłonek narządu. Lactobacillus działają antagonistycznie wobec patogenów i wzmacniają organizm.

LACTORAL® IMMUNO to witaminy i minerały dla dzieci i dorosłych. Preparat polecany jest do stosowania w okresie obniżonej odporności i większej zapadalności na infekcje, w okresie ekspozycji na drobnoustroje i po kuracji antybiotykowej. LACTORAL® IMMUNO to produkt bezglutenowy. Działanie preparatu pomaga zachować równowagę mikrobiologiczną i wrócić do zdrowia.

Zobacz również