Witamina C posiada naprawdę dużo korzystnych właściwości. Ma działanie wzmacniające, wspomagające układ krążenia, przeciwutleniające, nawetprzeciwnowotworowe. Wachlarz szerokich zastosowań witaminy C odkryto m. in.  Dzięki  marynarzom. Witamina C jest dobra prawie na wszystko.

Witamina C kojarzy się najczęściej z przeziębieniem: w dzieciństwie często słyszeliśmy, że warto łykać ją na uodpornienie i wzmocnienie organizmu. To jednak tylko jedna z jej wielu właściwości. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, posiada szerokie zastosowanie w medycynie oraz kosmetyce.

Objawy niedoboru witaminy C

Organizm człowieka nie wytwarza witaminy C, musimy ją dostarczać wraz z pożywieniem i suplementami diety. Zaobserwowano, że marynarze w dalekich rejsach, bez dostępu do świeżych warzyw i owoców mieli szereg objawów niedoborów witaminy C:

  • zwiększoną tendencję do męczenia się,
  • szkorbut (w najcięższych przypadkach),
  • bóle mięśni i stawów,
  • tendencje do siniaków,
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła,
  • osłabioną odporność organizmu.

Braki witaminy C skutkują nawracającymi infekcjami, problemami z dziąsłami, plamami i cętkami na języku. Przyczyną niedoboru witaminy C jest zbyt małe wchłanianie witaminy z pożywienia, zwiększone zapotrzebowanie lub problemy z wchłanianiem w jelicie. Niedobory występują również u osób ciężko pracujących fizycznie, kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią, a także u osób starszych, chorych na nadciśnienie lub cukrzycę.

Dawkowanie witaminy C

Trudno przedawkować witaminę C, ponieważ wydalamy ją z organizmu. Jednak u osób wrażliwych na przedawkowanie kwasu askorbinowego, mogą odkładać się moczany i szczawiany w nerkach, występują biegunki lub wysypki skórne.  W organizmie nie wytwarzają się jednak żadne szkodliwe substancje.

Dawkowanie witaminy C wynosi ok. 100 mg dziennie, natomiast w okresie zwiększonego zapotrzebowania 200 – 1000 mg dziennie. Działanie witaminy C uzależnione jest również od regularności przyjmowania, tzn. jeśli podamy ją w ciągu dwóch dni dwa razy dziennie, nie przyniesie ona takiego efektu, niż gdybyśmy ją stosowali systematycznie.

Dlaczego witamina C wzmacnia odporność?

Witamina C jest najbardziej znana z właściwości wzmacniania odporności organizmu. Kwas askorbinowy pobudza rozwój i sprawność komórek odpornościowych, odpowiadających za walkę z drobnoustrojami. Witamina C poprawia działanie układu immunologicznego również dlatego, że skraca czas trwania infekcji lub zakażenia. Zażycie witaminy C nie zapobiega bezpośrednio przeziębieniu, ale wspomaga organizm w tej walce.

Lactoral immuno - kup terazWitamina C na przeziębienie

Witaminę C na przeziębienie możemy znaleźć w świeżych, surowych warzywach i owocach:

  • warzywach kapustych: kapusta włoska, kalafior, brokuły, brukselka
  • cebula, rzepa, szpinak, fasolka szparagowa
  • owoce dzikiej róży
  • owoce jagodowe (czarna porzeczka, truskawki)
  • owoce cytrusowe
  • natka pietruszki
  • papryka czerwona

Osoby z wrażliwym żołądkiem i jelitami (np. zespół jelita drażliwego, wrzody, choroba Leśniewskiego-Crohna, itd.) mogą stosować formę witaminy C o mniej kwasowym odczynie (buforowana witamina C) w postaci L-askorbinianu wapnia, sodu, magnezu, cynku lub chromu.

Poza działaniem witaminy C na objawy przeziębienia, warto wymienić jej właściwości wspomagające układ krążenia: uszczelnia naczynia krwionośne, zwalcza zmiany miażdżycowe,zmniejsza nadciśnienie. Nie sposób pominąć przeciwutleniających właściwości witaminy C, zwalczania wolnych rodników, dzięki czemu stosuje się ją w produkcji kremów przeciwstarzeniowych.

Witamina C w walce z nowotworem

Udowodniono, że przyjmowanie witaminy C łącznie z lekami przeciwnowotworowymi może wpłynąć na szybsze zwalczanie chorych komórek, ale również złagodzić skutki uboczne chemioterapii. Ważny jest sposób podawania witaminy C w celu walki z rakiem – w formie dożylnego zastrzyku, a nie tabletki. Jedynie zastrzyk zadziała szybko i dotrze w miejscazmienione chorobowo, tabletka nie ma tych właściwości. Nie bez znaczenia jest fakt stymulowania przez witaminę C aktywności limfocytów T i B, zajmujących się eliminacją patogenów i nowotworowych komórek. Działanie witaminy C może przyczynić się do spowolnienia przerzutów.

Chcąc uzupełnić kwas askorbinowy w organizmie możemy skorzystać z dwóch źródeł:

  • Pożywienie
  • Probiotyki

W naszym organizmie znajdują się pożądane bakterie, które chronią nas przed drobnoustrojami i aktywnie zwalczają infekcje. Jelita to “serce” chorób, 70 proc. komórek układu immunologicznego znajduje się w w przewodzie pokarmowym. W jelitach powstaje duża ilość przeciwciał.

Probiotyki poprawiają funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej jelit. Jeśli do organizmu dostały się chorobotwórcze substancje, mogło dojść do wyjałowienia jelit i zablokowania rozwoju pożądanych Lactobacillus.

LACTORAL® IMMUNO to suplement dla dzieci od 3 r. ż. oraz dorosłych, w składzie którego są 2 szczepy bakterii Lactobacillus, witamina C i cynk oraz witamina D. Bakterie Lactobacillus po zażyciu preparatu płynnie przechodzą przez pasaż jelitowy bez utraty swoich właściwości. Przylegają do ścianek jelit, rozmnażają się i uszczelniają nabłonek narządu. Lactobacillus działają antagonistycznie wobec patogenów i wzmacniają organizm.

LACTORAL® IMMUNO to witaminy i minerały dla dzieci i dorosłych. Preparat polecany jest do stosowania w okresie obniżonej odporności  i większej zapadalności na infekcje, w okresie ekspozycji na drobnoustroje i po kuracji antybiotykowej. LACTORAL® IMMUNO to produkt bezglutenowy. Działanie preparatu pomaga zachować równowagę mikrobiologiczną i wrócić do zdrowia.

Zobacz również