Lactoral

Dieta ubogoresztkowa – na czym polega i kiedy jest wskazana?

Dieta ubogoresztkowa - na czym polega i kiedy jest wskazana?

Wielu z nas dieta kojarzy się z odchudzaniem. Tymczasem nie zawsze tak jest. Odpowiednia dieta może bowiem również leczyć i pomagać w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przykładem takiej diety jest dieta ubogoresztkowa. Czym jest i kiedy warto ją stosować? Co możemy jeść a czego unikać w przypadku tej diety? Przekonajmy się.

Dieta ubogoresztkowa, czyli?

Dieta ubogoresztkowa, zwana również dietą bezresztkową lub niskobłonnikową polega na spożywaniu produktów, które ubogie są w błonnik. Dlaczego, skoro często słyszy się o tym, że warto spożywać produkty bogate w ten składnik? To bardzo proste. W niektórych stanach chorobowych jelit błonnik może dodatkowo podrażniać nabłonek, przyczyniać się do zaostrzenia stanów zapalnych oraz utrudniać prawidłową przemianę materii.

Kiedy stosuje się tego rodzaju dietę?

Dietę ubogoresztkową stosuje się u pacjentów, którzy niedawno przeszli zabieg operacyjny. Pomocniczo działa również w przypadku wielu schorzeń takich jak zespół jelita drażliwego, stany zapalne jelita cienkiego, nowotwory jelit, wrzody, choroba Leśniowskiego-Crohna.

Co jeść na diecie bezresztkowej?

Dieta bezresztkowa opiera się przede wszystkim na produktach ubogich w błonnik. Wśród tych, które zalecane są w tym rodzaju diet wymienić możemy chudy drób, wołowinę, chude szynki. Ryby, które można spokojnie spożywać to tuńczyk, karp, pstrąg oraz dorsz i sandacz. Istnieje również sporo warzyw i owoców, które można spożywać bez obaw. Są to między innymi pomidory, buraki, marchew, ogórki oraz ziemniaki. Chorym na zapalenie jelita pomocne są także napoje takie jak słaba herbata, napary z ziół, niegazowana woda oraz rozcieńczone soki.

Czego musisz unikać?

Mówiąc o diecie ubogoresztkowej warto wspomnieć nie tylko o tym, co warto jeść, ale również czego unikać. Wśród zakazanych produktów wymienić należy alkohol, mocną kawę i herbatę. Nie należy spożywać tłustego mięsa i ryb, tłustego mleka, żółtych serów. Unikać należy również warzyw strączkowych i kiszonek, smażonych ziemniaków, gruszek, pestek i fig. Ostrożnym należy być również podczas wyboru pieczywa i produktów zbożowych. W przypadku diety ubogoresztkowej niezalecane są ciemne pieczywa, kasze gruboziarniste oraz razowe makarony oraz pełnoziarniste mąki.

Czy to bezpieczne?

Dieta ubogoresztkowa nie powinna być stosowana przez osoby, które nie narzekają na żadne problemy zdrowotne. Błonnik jest bowiem bardzo cennym składnikiem, który pomaga w prawidłowej perystaltyce jelit. Niemniej jednak, jeśli istnieją wskazania zdrowotne do jej stosowania nie należy się jej obawiać. Pamiętajmy jednak, że prawidłowa dieta ubogoresztkowa to nie tylko odpowiednie składniki, które nie podrażniają jelit, ale również prawidłowy sposób ich przygotowania. Dlatego też powinieneś zrezygnować ze smażenia na rzecz znacznie zdrowszego gotowania produktów. Koniecznie dbaj również o to, by owoce i warzywa obierać ze skórki.

Bardzo ważne jest zachowanie również odpowiedniej kaloryczności potraw. Dieta w zapaleniach jelita powinna być wysokokaloryczna (około 3 tysięcy kalorii dziennie). Dlaczego? Zapalenie jelita przyczynia się bowiem do zaburzeń wchłaniania. Dieta ta powinna być także bogata w białko a jednocześnie nie zawierać zbyt wiele tłuszczu.

Jak widzisz dieta uboga w błonnik ma wiele zalet i może pomóc leczyć nawet poważne dolegliwości takie jak zapalenie jelit. Nic więc dziwnego, że coraz więcej lekarzy decyduje się na kierowanie swoich pacjentów na takie właśnie diety lecznicze, dzięki któremu czas powrotu do zdrowia jest znacznie krótszy.

Exit mobile version