Lactoral

Magnez – źródła oraz skutki niedoboru magnezu

Źródło magnezu a niedobór w organizmie

Magnez to pierwiastek, który jest jednym z podstawowych składników zrównoważonej i zdrowej diety – niestety, bardzo często nie pamiętamy o spożywaniu jego odpowiednich ilości. A to poważny błąd! Sprawdź, czym grozi niedobór magnezu oraz w jaki sposób zadbać o odpowiedni poziom pierwiastka w organizmie.

Magnez – właściwości, rola w organizmie

Aby organizm mógł właściwie funkcjonować, każdego dnia powinniśmy mu dostarczać odpowiedni zestaw mikro- i makroelementów. Jednym z najważniejszych z składników, których potrzebujemy, jest magnez.

Magnez właściwości prozdrowotnych ma bardzo wiele. Poniżej wymieniamy najważniejsze – lecz tylko niektóre – z nich:

Niedobór magnezu – przyczyny i skutki

Przeciętne zapotrzebowanie na magnez dla kobiet wynosi 300 mg, dla kobiet w ciąży 350 mg, a dla mężczyzn 370 mg. Są to jednak uśrednione dawki – zwiększają się one u sportowców, u osób, które pracują umysłowo (np. u studentów, uczniów, pracowników biurowych, inżynierów), osób przewlekle chorych (w tym na cukrzycę), kobiet w okresie menopauzy.

U zdrowych osób, które jedzą zgodnie ze zróżnicowaną dietą, rzadko spotyka się niedobór magnezu. Są jednak czynniki, które mogą utrudniać wchłanianie pierwiastka i zazwyczaj powoduje to zbyt intensywny tryb życia: nadużywanie alkoholu, nadmierne spożywanie kawy, stres i niewłaściwa dieta.

Na zbyt małe ilości magnezu w organizmie mogą wpływać niektóre leki antykoncepcyjne, uspokajające i niektóre antybiotyki, które ograniczają wchłanianie magnezu. Natomiast leki moczopędne i przeczyszczające mogą wpływać na szybkie wydalanie pierwiastku z organizmu.

Istnieją także czynniki, powodujące niedobory magnezu, na które nie mamy większego wpływu: stosowanie coraz większej ilości nawozów sztucznych w uprawach warzyw i owoców (ograniczenie chlorku magnezu w glebie) oraz niskiej zawartości magnezu w wodzie.

Brak magnezu w diecie – a w konsekwencji zbyt mała ilość pierwiastka w organizmie – może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości:

Ponadto chroniczny niedobór magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak różnego typu nowotwory czy miażdżyca.

Brak magnezu? Poznaj jego źródła!

Podstawową profilaktyką niedoborów magnezu jest wdrożenie w dietę produktów spożywczych, które zawierają ten pierwiastek. Znajduje się on w wodzie mineralnej – najlepiej wybierać taką, która zawiera co najmniej 50 mg magnezu na litr.

Jednym z najważniejszych źródeł magnezu są produkty zbożowe: kasze (gryczana, jęczmienna) oraz produkty pełnoziarniste. Dietę trzeba wzbogacić też we wszelkie strączki (zwłaszcza biała fasola i groszek!), orzechy i nasiona, ryby i owoce morza oraz… kakao. Tak, czekolada (w rozsądnych ilościach) jest wskazana dla zdrowia! Sporo magnezu znajdziemy też w ryżu brązowym, awokado, szpinaku, jarmużu i żółtych serach.

Aby zwiększyć przyswajalność magnezu, oprócz wybierania konkretnych produktów, warto także zwrócić uwagę na sposób ich przygotowywania. Warto wybierać produkty jak najmniej przetworzone i spożywać spore ilości surowych warzyw i owoców. I oczywiście dokładnie je myć przed jedzeniem! Należy pamiętać także, że wchłanianie magnezu utrudniają nasycone kwasy tłuszczowe oraz nadmierne ilości wapnia i fosforu w organizmie.

I jeszcze jedna wskazówka: jeżeli decydujemy się na suplementację magnezu, warto wybierać preparaty zawierające również witaminę B6. Pomaga ona nie tylko we wchłanianiu pierwiastku, ale też jego magazynowaniu.

Exit mobile version