kategoria: Lactoral IBD

 

Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), w tym głównie wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna, charakteryzują się postępującą i nawracającą dysfunkcją przewodu pokarmowego, której towarzyszą takie objawy jak ból brzucha, nudności i biegunka.

Wśród czynników środowiskowych, dieta może odgrywać istotną rolę w rozwoju chorób zapalnych jelit. Pokarm i nawyki żywieniowe, są bowiem ważnymi modulatorami mikrobioty jelitowej.

Mikrobiota jelitowa ma zaś uznaną rolę w odporności, a zmiany w jej składzie mogą stanowić podstawę zwiększonej zapadalności na nieswoiste zapalenia jelit (IBD). Dieta może również wpływać na produkcję metabolitów przez organizmy żyjące w jelitach, które z kolei w są w stanie indukować stan zapalny, a co więcej same antygeny pokarmowe mogą stymulować odpowiedź immunologiczną. W związku z tym dietę można rozpatrywać w kontekście roli przyczynowej oraz terapeutycznej w IBD.

Niektóre składniki odżywcze, szczególnie te obecne w owocach i warzywach (błonnik, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), czy  witamina D, wywierają swój potencjalnie korzystny wpływ na mikroflorę jelitową i funkcje immunologiczne, sprzyjając remisji klinicznej oraz zapobiegając nawrotom IBD. Witamina D bierze udział między innymi w kaskadzie przeciwzapalnej i hamuje odpowiedź zapalną na antygeny. Z drugiej strony, pożywienie może odgrywać negatywną rolę w IBD. Przykładowo wysokie spożycie czerwonego mięsa, słodkich deserów, wysokotłuszczowej żywności i rafinowanych ziaren wiąże się ze zwiększoną częstotliwością stanów zapalnych błony śluzowej jelit.

We florze bakteryjnej jelita bytują setki różnych szczepów bakterii, najbardziej pożądane są Lactobacillus i Bifidobacterium.

Funkcją mikroflory w jelicie grubym jest fermentacja błonnika pokarmowego, czyli części pokarmu niestrawionej w jelicie cienkim. W efekcie procesów fermentacyjnych z niestrawionych części pokarmu powstają m.in. cząsteczki kwasu mlekowego.

Właściwa mikroflora jelitowa chroni przed napływem niepożądanych drobnoustrojów, tworzy warunki, które nie pozwalają przetrwać patogenom (np. niskie pH) oraz stymuluje wyspecjalizowane komórki odpornościowe. Komórki nabłonka jelit tworzą barierę ochronną dla szkodliwych drobnoustrojów. Prawidłowa flora bakteryjna zależy od tego, co jemy, ale również stylu życia, jaki prowadzimy.

Dbając o prawidłową florę bakteryjną jelit, ważne jest uzupełnianie bakterii kwasu mlekowego. Znaleźć je można w preparatach probiotycznych. Probiotyki odgrywają dużą rolę w terapii podtrzymującej remisję w chorobach układu pokarmowego. LACTORAL®IBD to suplement diety, w którym zawarte są trzy szczepy bakterii Lactobacillus oraz Bifidobacterium, które przylegają się do ścianek jelit, rozmnażają się i nie pozwalają na rozwój chorobotwórczym bakteriom.

Zażywanie LACTORAL® IBD łagodzi objawy stanu zapalnego (biegunka, bóle brzucha) i przyczynia się do remisji chorób. Preparat został przebadany klinicznie na oddziałach gastroenterologii pod kątem osób chorych na przewlekłe zapalenia jelita grubego. Środek został uznany za bezpieczny i skuteczny w leczeniu dysbiozy.

Polecane artykuły

Zacznij pisać i naciśnij Enter, aby wyszukać

prawidłowa mikroflora jelitowaflora bakteryjna a pobyt w szpitalu