Każdy rodzic chce by jego dziecko cieszyło się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Dlatego też, kiedy okazuje się, że dziecko zmaga się z poważną chorobą często wpadamy w panikę. Tymczasem wiele schorzeń można leczyć nie tylko poprzez podawanie leków, ale również odpowiednią dietą. Wśród nich znajduje się WZJG czyli wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Sprawdźmy więc co jeść przy zapaleniu jelita grubego by czuć się dobrze.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – przewlekła choroba, która lubi nawracać

Wciąż nie do końca wiadomo co powoduje WZJG. Niemniej jednak lekarze sądzą, że jest ono wywołane autoagresją organizmu, który komórki jelita odbiera jako “wrogie” i doprowadza do ich uszkodzenia. Dlatego też musimy pamiętać, że choroby tej nie da się wyleczyć raz na zawsze i może ona nawracać oraz nasilać się. Właśnie dlatego, warto uświadomić sobie, że jeśli nasze dziecko choruje na wrzodziejące zapalenie jelita grubego dieta jest naszym największym sprzymierzeńcem w walce z dolegliwościami.

Te produkty warto jeść

Większość rodziców kojarzy dietę z koniecznością wyeliminowania wszystkiego co lubi nasze dziecko. To błędne myślenie. O wiele lepiej uświadomić sobie jak wiele produktów może jeść nadal i znać je wszystkie. Dlatego też podpowiadamy. Wśród bezpiecznych przy WZJG produktach spożywczych wymienić możemy: chude wędliny, chude ryby takie jak dorsz czy sandacz, cielęcinę, mięso z kurczaka i jajka ugotowane na miękko. Dzieci z wrzodziejącym zapaleniem jelita mogą jeść banany, jabłka, pomidory, marchew, dynię a nawet jogurty i wyroby mleczne jeśli są dobrze tolerowane. W diecie może znaleźć się także ryż oraz suchary, które większość dzieci chętnie spożywa.

Czego unikać w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita

Mimo wszystko warto przyjrzeć się również produktom, których należy unikać w przypadku WZJG. Z całą pewnością są to słodycze, gazowane, słodkie napoje oraz warzywa strączkowe. Nie zaleca się również podawania dań z kapustą lub surową cebulą. Szkodliwe dla dziecka z wrzodziejącym zapaleniem jelita są również tłuszcze zwierzęce, gruba kasza oraz smażone jajka.

WZJG – dieta i odpowiednie przygotowywanie produktów

Warto zdać sobie także sprawę, że nawet dozwolone w diecie dziecka produkty mogą mu zaszkodzić i nasilić dolegliwości, jeśli nie zostaną przygotowane w odpowiedni sposób. Dlatego też przygotowując posiłki postaw na gotowanie (w tym również na parze) oraz pieczenie. Zrezygnuj ze smażenia potraw na głębokim tłuszczu. Ogromne znaczenie ma również przyprawianie dań. Oczywistym jest, że nikt z nas a tym bardziej dziecko, nie chce jeść mdłych i nijakich dań, niemniej jednak warto zrezygnować z przypraw, które są pikantne.

Mogą one bowiem dodatkowo podrażniać błonę śluzową jelit i nasilać dolegliwości. W tym miejscu pragniemy jednak zaznaczyć, że nie warto wpadać w panikę. Owszem, w przypadku zaostrzenia się choroby warto uważnie przyglądać się temu co jemy, podobnie w okresie 6 tygodni po poprawie stanu zdrowia dziecka. Nabłonek jelita musi bowiem mieć czas na regenerację. W okresie remisji możemy jednak podawać dziecku nowe produkty i smaki. Zalecenia na ten czas są bowiem zgodne z tymi, jakie powinien stosować zdrowy człowiek chcący prawidłowo się odżywiać.

Jak widzisz w dbaniu o jelito grube dieta ma ogromne znaczenie i nie warto z niej rezygnować. Potwierdzają to liczne przykłady chorych, którzy dzięki stosowaniu diety WZJG poczuli się znacznie lepiej. Jeśli więc zależy ci na tym, by zminimalizować dolegliwości twojego dziecka uważnie sprawdzaj co znajduje się na jego talerzu.

Zobacz również